Vrelo Života

Upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.
Ivan 8:32

Ljubljeni, ono što tako iskreno želite i tražite nikada neće biti pronađeno vašim traženjem samo kroz mentalnu stranu, ništa više nego što ste to do sada mogli pronaći samo kroz emocionalnu stranu. Intuicija i intelekt trebaju putovati zajedno.

Intuicija uvijek drži uzde da vodi intelekt. “Dođi da zajedno raspravimo;” govori Gospodin. Ako ste do sada bili na putu, kultivirajući i proširujući samo mentalnu stranu istine – kao što je vjerojatno slučaj – trebate, da biste došli u puninu Razumijevanja, pustiti mentalnu, stranu rasuđivanja da odmori neko vrijeme.

“Postani kao malo dijete” i, učeći kako biti miran i tih, počujte ono što će vam Otac reći kroz Intuitivni dio vašeg bića.

Svjetlo za kojim toliko žudite izaći će iz duboke tišine i očitovati vam se u vama ako budete mirni i tražite ga iz tog izvora.

Intuicija moralnog osjećaja je uvid u savršenstvo zakona duše. Ovi se zakoni izvršavaju sami od sebe. Oni su izvan vremena, izvan prostora i nisu podložni okolnostima.

Tako, u duši čovjeka postoji pravda čije su odmazde trenutne i cjelovite. Tko čini dobro djelo, odmah se oplemenjuje. Tko čini zlo djelo, samim je djelovanjem svezan. Tko odbaci nečistoću, time se oblači u čistoću.

On koji nas je stvorio, nije nas napravio i pustio od sebe kao što stolar napravi stol ili stolicu i ostavi ju kao nešto zgotovljeno i da mu se vrati jedino kad je potreban neki popravak. O, ne. Bog nas je ne samo stvorio u početku, već je on upravo to Vrelo Života koje zauvijek boravi u nama, Vrelo iz kojega neprekidno izvire novi život koji iznova–stvara ova smrtna tijela. On je uvijek–boraveća Inteligencija koja ispunja i obnavlja naše umove. Njegova stvorenja ne bi mogla opstati ni časka da je on od njih odvojen ili da bi takav mogao biti. “Vi ste hram živoga Boga; kao što Bog reče, Ja ću se nastaniti u njima i hodit ću u njima.”

Unatoč toj neskrivenoj istini, ljudski um vjeruje da je odvojen, u svojemu življenju, od Boga – da je odvojeno biće, nešto izvan Boga. To nije istina. Komunikacijska žica između Tvorca i Njegovih stvorenja nikad nije presječena. Božanski se život nikad nije zatvorio. Svaka pojedina vlat trave svoj život prima, svoju proljetnu obnavljajuću silu jednako izravno od Vrela sveg života kao da je ona jedina stvar u svemiru. Svaki vrabac prima svoj život direktno od samog Izvora. Niste li vi vrijedniji od mnogih vrabaca?


Zamislimo jednu fontanu koja se napaja iz nekog skrivenog, ali nepresušnog izvora. U svom je središtu puna snažnog, energičnog života, koji neprestano navire svojom prevelikom aktivnošću, dok je voda na periferiji gotovo praktički nepomična do te mjere da je postala nečista i prekrivena šljamom.

Upravo ova slika predstavlja čovjeka.

Sastavljen je od tvari beskonačno suptilnije, stvarnije od vode. “I mi smo Njegovo potomstvo.” Čovjek je potomak — ili izranjajnje u vidljivost — Boga Oca. U središtu je on čisti Duh, stvoren na sliku i priliku Očevu, Očevu supstancu i esencu, jedno s Ocem, neprestano hranjen i obnavljan iz neiscrpnog Dobra koje je Otac. “U njemu živimo, krećemo se i postojimo.”

Na periferiji, gdje je došlo do stagnacije, nema puno toga što izgleda nalik Bogu na bilo koji način. Naš pogled je fiksiran na periferiju, ili vanjski dio našeg bića. Gubimo svijest o stalnom, uvijek aktivnom, nepromjenjivom Bogu u središtu, i vidimo se bolesni, slabi i na svaki način jadni.

I tek kada naučimo živjeti u središtu i znati da imamo moć zračiti iz tog središta ovaj neprestani, izobilni život, mi smo dobro, jaki i moćni.

Ti jesi Život u meni
O Kriste, Kralju nad kraljevima;
Ti jedini si odgovor
Na sve moje upite.

Pročitajte linkanu knjižicu od početka do kraja i dobit ćete prve obrise upoznavanja Istine koju Isus otkriva ljudima.