YeSu reče

Tajne Izreke YeSu-a

1.

Mnoštvu govorim jedino u pričama (alegorijama), jer svijet je opijen svojom vlastitom važnošću, ovisan o svojemu ponosu. Pijano je razumijevanje gore od pijanog neznanja.

2.

Vama ću sve objasniti, samo ako ćete se otrijezniti.

3.

Petar reče, “Učitelju, ta kako se mogu otrijezniti? Pokaži mi put.” YeSu reče, “Da budeš moj učenik, moraš se svega odreći. Očisti svoje srce od svijeta i njegovih žudnji [~poriva].”

4.

Petar reče, “Učitelju, ako se svega odreknem, kako ću živjeti?” YeSu reče, “To što tražim nije zakon, jer nema zakona koji može zahtijevati nemoguće. Duh jedino može postići što je nemoguće. Svijet nam kaže da je posvemašnje odricanje nemoguće, ali pogledaj ptice u zraku. Nemaju nikakav stalan posao niti spremišta, a svejedno žive sretnije nego mi. Odreknutost je djelo Duha koje nikad ne prestaje; ono je sloboda od žudnji svijeta. To je život istinske jednostavnosti. To je razopčaranost od svijeta. Odricanje je metanoia (unutarnji obrat). Ono znači okrenuti se i krenuti u posve suprotnome smjeru.”

5.

Nemojte misliti da sam vas došao podučavati o Vječnome Izvorištu. Izvorište je onkraj svog razumijevanja. Govoriti o Izvoru znači stvoriti idola. Došao sam proklamirati Kraljevstvo. Doduše, živjeti u Kraljevstvu znači biti jedno s Izvorom.

6.

Jakov reče, “Mogu li ti pomoći vladati Kraljevstvom?” YeSu reče, “Ako želiš vladati, daleko si od Kraljevstva i od mene.”

7.

Kraljevstvo je poput sjemena posijanog na zemlju; ako je tlo dobro, sjeme će niknuti i rasti.

8.

Sjeme Kraljevstva je u vama. Njegujte ga.

9.

Filip upita, “Kada će Kraljevstvo doći?” YeSu reče, “Kada se vrijeme ispuni, sjeme nikne i narasta, a vi ne znate kako, ali kada je žetva spremna, to ćete znati. Samo se pobrinite da pažljivo zalijevate.”

10.

Petar reče, “Pokaži nam neki znak da možemo vjerovati.” YeSu reče, “Kraljevstvo je svoj vlastiti znak. Zar ne znate da gluhi čuju, hromi plešu, a slijepi primaju svoj vid? Zar nemate oči da vidite?”

11.

Miriam reče, “Volim te, YeSu.” YeSu reče, “To je dobar početak; Kraljevstvo se rađa iz ljubavi.”

12.

Razaznaj Kraljevstvo tamo gdje ono jeste. Ono je u očima svake osobe koju sretneš. Ako Kraljevstvo vidiš u meni, vidjet ćeš ga svugdje. Ako poznaješ Kraljevstvo na bilo kojemu licu, upoznat ćeš mene.

13.

Jednoga je dana YeSu podučavao svoje učenike, Petar je otišao primiriti djecu koja su se igrala u dvorištu i ometala njegovu sabranost (koncentraciju). YeSu ga upita, “Kamo ćeš?” Petar odgovori, “Primiriti djecu.” YeSu reče, “Nemoj to činiti, izađimo van.” Djeca su se igrala, smijala se pokazujući silnu radost. YeSu reče, “Gle, Kraljevstvo je takvo, puno radosti i veselja; pridružimo im se.” I tako su se YeSu i njegovi učenici cijelo popodne igrali s tom dječicom.

14.

Petar reče, “Postimo i kažnjavajmo naša tjela kako bi Kraljevstvo došlo.” YeSu reče, “Tvoje tijelo ti je dar tvoje Matere. Tretiraj svoje tijelo sa svetošću i poštovanjem. Nije tvoje tijelo ono koje uzrokuje tvoje loše navike; već tvoja psiha. Očisti unutarnjost posude; to je ono što ima značaj.”

15.

Tvoje je tijelo hram Duha Svetoga. Kakvog ti drugoga hrama treba?

16.

Zatvori prozore, zalupi vrata, drži podalje ludosti i nasilje svijeta. Kada je tvoj um slobodan od ludorija i isprazni se u veliki Ocean, tada ćeš biti blizu.

17.

Učenici rekoše, “Poduči nas molitvi.” YeSu odgovori, “Uđite u svoju unutarnju odaju i zatvorite vrata. Ne molite javno kao što ovisnici [o svijetu] čine, jer to je idolatrija. Nemojte pokušavati reći Vječnome Izvorištu što da radi, jer to je drskost. Samo slušajte. Slušajte, kažem, slušajte. Oni koji uši imaju, neka (pro)čuju.”

18.

Petar upita, “Kako da živimo? Poduči nas Zakon.” YeSu reče, “Zakon samo čisti vanjštinu posude, ali unutarnjost ostavlja punom prljavih ostataka. Ako mislite da sam došao s nekim novim Zakonom, griješite. Zakon je dan zbog tvrdoće srca. Vino Kraljevstva raščinjava tu okorjelost.”

19.

Naviknutost svijeta na ego proizvodi kamena srca.

20.

Svijetu trebaju zakoni jer žuđenje stvara sukob, ali kada Kraljevstvo dođe postoji jedino zakon ljubavi. “Ljubi svojega bližnjega kao sebe sama”, ništa više nije potrebno. Voljeti svojega bližnjega je voljeti Vječno Izvorište.

21.

Sve što kažem je od Kraljevstva i nije od Zakona. Zapjevajte i zaplešite zbog ovih dobrih vijesti.

22.

Bješe jednom trgovac biserjem koji je tražio najsavršeniji biser svijeta. Proputovao je zemlju, preživio velike opasnosti i stradanja, ali doma se vratio umoran i osiromašen i praznih ruku. Onda je njegova žena otkrila biser koji je on toliko dugo tražio, otkrila ga je na brošu koji je nosio tijekom svojih putovanja.

23.

Ivan reče, “Poduči nas o Kraljevstvu.” YeSu reče, “Nemojte očekivati kao da će se Kraljevstvo pojaviti na jednom mjestu ili drugom. Kraljevstvo je ovdje, sada. Doduše, morate se pripremiti za njegov prekrasni pojavak. On je poput bljeska munje koja sve obasja. Stoga nemojte oči zatvarati ni na časak. Kraljevstvo je poput glavne glumice u predstavi, ona čeka iza zastora znak da je njen čas stigao. Ona je tamo, ali vi nju ne vidite.”

24.

Svijet je ovisan, uvijek žudi, nikad zadovoljen. Jer svijet žudi, patnja je i nasilje i mržnja. Oni koji uspiju u svijetu, najnesretniji su od svih.

25.

Nemojte prezirati svijeta, niti njegove ljude; sjemena Kraljevstva su svugdje. Budite u svemu zadovoljni.

26.

Petar reče, “Neki mlakonje su te željeli vidjeti, ali ja sam ih potjerao.” YeSu reče, “Nisi to trebao učiniti, Petre. Nisam li ti rekao da su sjemenke Kraljevstva svugdje?” “Ali ako oni neće promijeniti svoje načine?” “Ne misli o manama drugih, Petre, jer nitko nije postigao istinsku pravednost. Imaj više vjere u moć Kraljevstva. Stoga kažem, nemoj druge prosuđivati niti ih ušutkavati. Usmjeri pogled prema svojim vlastitim žuđenjima.”

27.

Nathaniel upita, “Moramo li radi Kraljevstva živjeti u celibatu?” YeSu reče, “Ne, seksualna želja je dar naše Matere i moramo zahvaliti na njenim darovima i koristiti ih mudro. Celibat ne dokrajčuje žudnju, već ju samo pojačava i intenzivira. Istinski brak je ponovno ujedinjenje Adama, i velika je i sveta Misterija [heb. razim]. Jedino Dijete Adama ulazi u Kraljevstvo.”

28.

Ja sam svjetlost koja sja u tami, svjetlost koja osvjetljava svaku osobu. Uvijek ste me znali, mada me danas, u svojoj sljepoći, ne prepoznajete.

29.

Jedino bi nagi trebali krstiti nage.

30.

Vode potopa što zemljom teku i nepredvidljivi vjetrovi nebesa; uron smrti u vode, lepet golubice: Dijete Adama je rođeno.

31.

Petar reče, “Zašto dopuštaš ženama da te slijede? Ne bi li samo muškarci trebali biti učenici?” YeSu reče, “Petre, Petre, zar si toliko slijep? Ne vidiš li da je sjemenje Kraljevstva zasađeno i u ženama i u muškarcima te da u Kraljevstvu među njima nema razlike? Svi mi smo jedinstvo muškog i ženskog i stoga smo u sebi i muško i žensko. Dok to ne shvatiš, Kraljevstvo će biti vrlo daleko. A da te podsjetim na tvoju sljepoću, kad se pojavim u slavi, Miriam će me prva vidjeti. Ona je moj voljeni učenik.”

32.

Kraljevstvo je agape (ljubav) koja se manifestira među nama. To je jedno veliko čudo. Ako poznaješ agape, Kraljevstvo dolazi.

(…)


Cijeli tekst koji sadrži 72 Isusove izreke kako ih prenosi ovaj tajanstveni grčki rukopis porijeklom iz Kine (najvjerojatnije iz 7. ili 8. stoljeća) možete u potpunosti pročitati ili preuzeti u pdf formatu putem linka ispod:
Tajne Izreke YeSua