Tomino evanđelje

EvpT


Ovo su {KT: tajnovite} izreke koje je Isus, koji Je Živ, izgovorio, a koje je Judas Didymos (Blizanac), koji se zvaše Toma, zapisao.

1. I On je rekao, Tko god korača u razumijevanju ovih riječi, neće nikada okusiti smrt.

2. Isus reče, Onaj koji traži, ne bi trebao odustati, već ustrajati u traganju dok god ne pronađe. I kada nađe, {KT: uznemirit će se. I kada krenu nevolje} ostat će zapanjen: čudesno će vladati {KT: nad svime}. {GF: I u tom vladanju, on će biti spokojan.}

3. Isus reče, Ako bi oni koji vas mame (i) (pred)vode (postavljajući se pred vas) rekli, ‘gle, Kraljevstvo je gore na nebu’, ptice nebeske će prije vas tamo stići. Ako bi vam rekli, ‘ispod zemlje je (ili u moru)’, ribe morske će vas prestići. Kraljevstvo Božje je, zapravo, unutar vas ((Ono) vašeg unutarnjeg), i ono je ((Ono) vašeg okruženja) izvan (vas). Oni među vama koji budu znali (i sami), otkrit će (i pronaći) da je ono (Kraljevstvo) uistinu takvo. Kada otkrijete tko vi jeste, saznat ćete i razaznati da ste sinovi živoga Oca. Ali ako vi sami ne znate tko ste, boravite u sirotištu i sami ste ta siročad.
4. Isus reče, Neka se starac koji je proživio puno dana ne ustručava upitati malo dijete samo sedam dana staro o mjestu života i oživjet će (i sam). Jer mnogi koji su prvi, bit će zadnji, a zadnji prvi. Zaista je svejedno.

5. Isus reče, (Upo)znajte (onoga) koji vam je pred licem i ono što je od vas zatajeno bit će vam otkriveno. Jer ništa nema što je skriveno, a da neće biti otkriveno, niti je išta prikriveno, a da neće biti pokazano.

6. Učenici njegovi ga upitaše rekavši mu, kako hoćeš da postimo? Kako da (se) molimo? Kako da dijelimo sirotinji? Kakve prehrane da se držimo? Isus reče, Nemojte pričati laži i ne činite mrske stvari, jer sve je bjelodano nebeskome vidu; pred istinom sve je razotkriveno. Jer nema što je skriveno, a da neće postati očigledno, i ništa što je zataškano, a da neće biti razotkriveno.

7. Isus reče, Blagoslovljen je lav koji će čovjeka nahraniti (Nasititi). I taj lav posta čovjekom i bi proklet (kao) čovjek. Onaj koga će (taj) lav nahraniti, (i sam) će postati lavom.
8. I reče ovo: Taj čovjek je nalik mudrome ribaru koji zabaci svoju mrežu u more i izvadivši ju iz mora nađe da je puna sitne ribe. Među sitnom ribom mudri je ribar pronašao jednu prekrasnu veliku ribu. Sve male ribice je bacio natrag u more i bez imalo muke izabrao najbolju, veliku ribu. Tko ima uši da čuje, neka posluša.

9. Isus reče, Gle, izašao je sijač da sije, razbacao je pregršt (sjemenja). Nekolicina je popadala na stazu – ptice su došle i pokljucale (sjeme); nekolicina je pala na stijenu – i ne našavši tla nije se ukorijenilo i nikakvo klasje nije niklo uvis (prema nebu). Nekolicina je pala među korov koji je zagušio sjeme – i crvi ga pojedoše. Ostatak (sjemena) je pao na dobro (Plodno) tlo i (njegov) se dobar urod vinuo u nebesa: urodio je 60 po mjeri i 120 po mjeri.

10. Isus reče, Zapalio sam plamen u svijetu, i gle, održavam ga i pazim na njega, da ne zgasne.
11. Isus reče, Ovo nebo će minuti i ono iznad njega će minuti (Proći, preminuti), a što je mrtvo, ne živi. Ono što je živo, (pak,) umrijeti neće. U danima dok ste se hranili onim što je mrtvo, činili ste ga dijelom živoga. Kada dođete boraviti u svjetlosti, što ćete učiniti? U jednom (istom) danu bijaste jedno, pa postaste drugo. A postavši drugo, što ćete učiniti?

12. Učenici rekoše Isusu, Znamo da ćeš otići od nas. Tko će nam biti vođa? Isus im reče, Gdjegod da ste, idite Jakovu Pravednom, zarad kojega nastaše i nebo i zemlja.

13. Isus reče svojim učenicima, Usporedite me s nekim i recite mi komu sam nalik. Šimun Petar mu reče, Ti si kao anđeo pravedni. Matej mu reče, Ti si nalik mudrome filozofu. Toma mu kaže, Gospode, moja usta nisu sposobna izgovoriti kome si ti nalik. Isus uzvrati, Nisam ti ja Gospod. Pio si i opila te moja mjerica žubora s izvora. I uhvativiši ga (Tomu), povuče ga ustranu i reče mu tri stvari. Kada se Toma poslije vratio svojim sudrugovima, upitaše ga, što ti je Isus rekao? Toma im reče, Ako vam kažem jednu od stvari koje mi je rekao, dohvatit ćete se kamenova i baciti ih na mene; vatra će buknuti iz kamenja i sagorjeti vas.

14. Isus im je rekao, Ako postite, dat ćete povoda da griješe zbog vas; a ako molite, mjerkat će vas (i prosuđivati); ako dajete milostinju, nanosit ćete štetu svojim duhovima. Zato, bilo gdje da idete i kroz regije kroz koje prolazite, ako vas prime, jedite što postave pred vas, i iscjeljujte bolesne među njima. Jer ono što vam ulazi u usta okaljati vas neće, već ono što iz vaših usta izlazi – ono je to što kalja.

15. Isus reče, Kada biste vidjeli onoga koji ih (ljude) nije začeo iz žene, pali biste (prostrli se pred Njim) na svoja lica i štovali ga, (jer) taj vam je Otac.

16. Isus reče, Ljudi, možda, misle da je mir ono što sam došao dati svijetu. Ne znaju da je razdor ono što sam došao (z)baciti na zemlju: vatru, mač i rat. Jer u kući će biti petoro: tri će biti protiv dvoje, i dva protiv troje, ustat će otac protiv sina, a sin protiv oca. I svak će biti sam (Samotan, izdvojen).

17. Isus reče, Dat ću vam (ono) što oko nije vidjelo i što uho nije čulo i što niti jedna ruka takla nije i što se u ljudskom umu nikad pojavilo nije.
18. Učenici rekoše Isusu, reci nam kakav će nam biti kraj. Isus im kaza, Zar ste otkrili početak, pa sad tražite kraj? Jer tamo gdje je početak, tamo će biti (i) kraj. Blagoslovljen je onaj koji će zauzeti svoje mjesto na početku; on će znati kraj i neće iskusiti smrt.
19. Isus reče, Blagoslovljen je onaj koji je postojao prije nego što je zapostao (se rodio, pojavio). Ako postanete moji učenici i poslušate moje riječi, ovo kamenje će biti u vašoj službi. Jer pet je stabala za vas u raju, koja ostaju nepromijenjena (i) ljeti i zimi i čije lišće ne opada. Tko god ih upozna, neće iskusiti smrt.
20. Učenici rekoše Isusu, Pričaj nam o tome kakvo je Kraljevstvo. On im reče, Ono je poput sjemena gorušice, najmanje među svim sjemenjem. Ali kada padne na plodno tlo, proizvodi veliku biljku i postaje utočište za ptice nebeske.

21. Miriam reče Isusu, čemu su tvoji učenici nalik? On reče, Oni su poput djece koja su se nastanila u polju koje nije njihovo. Kada vlasnici polja dođu, reći će, ‘uzmimo natrag svoje polje’. Razgolitit će se pred njima kako bi im ga (pre)pustila natrag i vratila im ga. Stoga vam kažem, ako vlasnik kuće zna da lopov dolazi, bit će na oprezu i držat će stražu puno prije nego što lopov (zaista i) stigne i neće ga pustiti u kuću koja njemu pripada niti (će ovaj) moći odnijeti njegova dobra. Vi stoga, držite stražu, čuvajte se svijeta. Opašite se stoga Svemoćnim da pljačkaši ne bi pronašli način da vam dođu, jer pomoć koju iščekujete (zasigurno) će ih smesti. Neka među vama bude onaj koji razumije. Kada urod sazri, začas on dolazi sa srpom u ruci i požanje ga. Tko god ima uši da čuje, neka posluša.

22. Vidio je Isus kako doje novorođenčad. Svojim je učenicima prozborio, Ova dječica koju doje su poput onih koji ulaze u Kraljevstvo. Rekoše mu, zar ćemo mi onda kao mala djeca ući u Kraljevstvo? Isus im reče, kada biste jedni (Vi) činili kao i (ti) drugi (Djeca), te ako biste unutri činili kao da je vani i vani kao unutri, i nalikovali donje – gornjemu, i tako ćete postati, bilo muško bilo žensko, jedno jedino, pa da ako je muško, kao da nije, i ako je žensko, kao da nije; te kada biste oči postavili na mjesto za oko, i ruku tamo gdje ide ruka, i nogu tamo gdje je nozi mjesto, i nalikovnost tamo gdje ista pripada; tada ćete ući [u Kraljevstvo].
23. Isus reče, Izabrat ću vas, jedno od tisuću i dvoje među deset tisuća, i oni će stajati svi kao jedan (jednako).
24. Njegovi učenici mu rekoše, pokaži nam mjesto na kojemu prebivaš, jer je ono koje (mi) trebamo tražiti. On im reče, Tko god ima uši, neka počuje. Svjetlost je u čovjeku (od) svjetlosti, on rasvjetljava cijeli svijet. Ako (on) ne svijetli, tama je.
25. Isus reče, Ljubi svojega brata kao svoju vlastitu dušu (život), čuvaj ga kao zjenicu oka svojega.
26. Isus reče, Vi vidite trun u oku brata svojega, ali ne vidite brvno u vlastitome. Kada izbacite brvno iz vlastitog oka, tek onda ćete vidjeti jasno izvaditi trun iz oka brata svojega.

27. Isus reče, Ukoliko ne postite od svijeta, nikako nećete pronaći Kraljevstvo Božje; i ukoliko Sabatu ne pristupite kao Sabatu, nećete vidjeti Oca.
28. Isus reče, Zauzeo sam svoje mjesto usred svijeta, i pokazao (pojavio) im se u (tijelu od krvi i) mesa. Sve ih nađoh opijenima, ne nađoh nikoga žednog. I moja se duša ražalostila nad sinovima ljudskim jer su slijepih srca i ne vide: prazni dođoše u svijet, i prazni će ga začas napustiti. Ali sad, na časak su opijeni. Kada se otrijezne od svog vina, onda će se predomisliti.

29. Isus reče, Ako je tijelo (ovih) mišića (od krvi i mesa) nastalo zarad duha – čudesno je (ono). Ako je, pak, duh zapostao – radi tijela, čudo je on nad čudima. Tek, zapanjujuće mi je što je svo to veličanstveno bogatstvo sagradilo sebi dom usred ove sirotinje.
30. Isus reče, Gdje su troje ili dvoje, oni nisu bez Boga, i gdje je jedan sam, (kažem), ja sam s njim. {GF: Podignite kamen, i tamo ćete me pronaći; rascijepite drvo, ja sam i tamo}.

31. Isus reče, Ni jednog proroka ne prihvaćaju u njegovu rodnome gradu; ni jedan liječnik ne liječi one koji ga poznaju.

32. Isus reče, Grad izgrađen na visokoj planini i utvrđen (zidinama), ne može pasti; (ali) ne može ni biti sakriven.
33. Isus reče, Što vam je šapnuto u vaše uho, u uši drugih razglasite s krovova kuća; jer nitko ne upali svjetiljku da ju zagura pod grmlje, niti ju sakriva na neko skrovito mjesto, već ju postavi na stalak tako da će svi koji ulaze i izlaze vidjeti njeno svjetlo.
34. Isus reče, Ako slijepac vodi slijepca, obojica će upasti u jamu.

35. Isus reče, Nikome nije moguće ući u kuću moćnika i nasilno ju zauzeti. Prvo mora njemu (samome) ruke vezati, i tek onda će mu (moći) poharati (i) kuću.

36. Isus reče, Nemojte od jutra do mraka i od sumraka do zore brinuti o tome što ćete jesti ili šta ćete na se obući. {GF: Vrijedniji ste od (ljiljana), koji nit se muče niti predu. A vi (brinete): što ćemo odjenuti kad nemamo odjeću, tko će nam popraviti status? On (Otac, Najviši) je taj koji će vas ukrasiti!}
37. Učenici njegovi rekoše, Kada ćeš nam se pokazati i kada ćemo te vidjeti? Isus kaza, Kada se razodjenete bez srama {KT: i uzevši svoju odjeću, položite ju pod noge svoje i kao mala djeca ju pogazite, tada ćete gledati Sina Onoga Koji Živi, i nećete se bojati}.

38. Isus reče, Često ste poželjeli čuti ove riječi koje vam govorim, a nije bilo nikoga od koga biste ih čuli. Doći će dani kada ćete me tražiti, ali pronaći me nećete.

39. Isus kaza, Farizeji i pisari uzeše ključeve znanja i sakriše ih. Oni sami nit uđoše, niti dopustiše ulazak ikome tko je htio (ući). Ali vi, vi budite pametni kao (te) zmije, a bezazleni kao golubice.
40. Isus reče, Zasadili su čokot daleko od Oca, ali ničim podržan, bit će s korijenjem iščupan i uništen.
41. Isus reče, Tko god (već) ima nešto u ruci, primit će još pride, a koji je praznih ruku, ostat će bez i ono malo što ima.

42. Isus reče, Budite (kao da ste) na odlasku.

43. Njegovi učenici mu rekoše, tko si ti koji nam govoriš sve te stvari? <Isus im kaza,> Iz onoga što vam govorim vi ne shvaćate tko sam ja, već ste postali kao Judejci koji (ili) vole stablo, a mrze njegov plod ili vole plod, a mrze stablo.
44. Isus reče, Tko god huli na Oca, bit će mu oprošteno, i tko god huli na sina, bit će mu oprošteno, ali onome, tko god on bio, koji huli protiv Duha Svetoga, oprošteno biti neće ni na zemlji niti na nebesima.
45. Isus reče, Grožđe se ne ubire s trnja, niti smokva s bodljike, jer oni uroda nemaju (Bivaju besplodni). Dobar čovjek iz svog spremišta iznosi dobro; zao čovjek iznosi zlo iz svog zlog spremišta koje je u njegovu srcu i priča zle stvari (huli). Nevaljalština se rađa iz obilja (onoga što je u) srcu.

46. Isus reče, Među onima koje žene rađaju, od Adama pa sve do Ivana Krstitelja, ne bješe niti jednog većeg od Ivana Krstitelja, pa da (pred njim) ne bi trebao spustiti pogled. Ipak, rekoh vam, koji god od vas postane dijete, upoznat će Kraljevstvo i postati većim od Ivana.

47. Isus reče, Nemoguće je čovjeku pojahati dva konja ili nategnuti dva luka i ne može sluga služiti dvojici gospodara jer će jednoga častiti, a drugoga zanemarivati. Nitko ne pije staro vino pa namah poželi piti mlado. I ne ulijeva se mlado vino u stare mješine, da ne puknu; niti se staro vino ulijeva u nove mješine, da ih ne pokvari. Ne prišiva se stara zakrpa na novu halju, jer bi (time sama) stvorila raspor (na novom odijelu).

48. Isus reče, Ako se dvojica međusobno pomire u (ovoj) istoj kući, reći će brdu ‘pomakni se’, i ono će se pomaknuti.

49. Isus reče, Blaženi (su) odvojeni i odabrani, jer ćete (vi) pronaći Kraljevstvo. Jer vi ste iz njega (potekli) i njemu ćete se vratiti.

(…)


Poruka Evanđelja po Tomi je ovdje slobodno dana zarad onih koji traže i koji su je gladni i koji su žedni voda sa izvora.

“Svjetlost dođe u svijet…
Onaj koji mi vjeruje, ne vjeruje meni, već Onome koji me posla. I onaj koji me vidi, vidi onoga koji me posla.
Ja, svjetlost, dođoh u svijet da nitko tko mi vjeruje ne ostane u tami.” (Ivan 3:19a, 12:44-50)

“Očevo se Kraljevstvo proteže zemljom, a ljudi ga ne vide.” (Toma L-113)

Preuzmi: Tomino evanđelje