Idios (3) – Lažnjaci

Uobičajeno ih nazivaju – čulima.

S obzirom da ne možemo hodati kroz život sa začepljenim ušima, čvrsto sklopljenim očima, stisnutim nosom i zaključani u skafanderu kojemu smo ključ bacili – skloni smo pomisliti da ne možemo “kontrolirati” šta će sve kroz čula ući u naš vrt.
Šta ako vam kažem da to ionako nije bitno?

Jer nije uopće ovdje stvar u tome šta će ući u vaš vrt kroz čula – bilo to milom ili silom. Stvar je u onome što ćete vi misliti o tome, ako išta; kako ćete gledati na to, ako ikako. Misliti o – znači misaono se poigrati (s) idejom. A to jest vaš izbor. Samo vaš. Vaša vlastita i jedino vaša odluka. Vaša reakcija na bilo što – izbor je. Takvim ga život tretira, njegove efekte žanjete…

Automatizam reakcija puka je manipulacija, suvremena dogma u koju smo obučeni i obučavani od malih nogu. Pokrivka, ništa drugo. To što vam netko mora tupiti da morate raditi na sebi godinama, decenijama kako biste (bar) donekle i donekud stigli “u razvoju” – dovoljan je dokaz, trag… da se zamislite nad njim.

Odluka, svjesno donešena, može se razvijati u samo jednom smjeru. Taj smjer se zove: dosljedna primjena iste. Sve drugo je ćudljivost, predomišljanje, natezanje – povećanje tenzija.

I jedna od onih stvari koje čovjek može učiniti je – podariti dostatnu količinu i kvalitetu svoje pažnje, energije i vremena otkrivanju ili domišljanju načina na koji hoće živjeti svoj život. A taj put počinje utvrđivanjem najbazičnijeg i najfundamentalnijeg temelja (je, sve te tri riječi znače u suštini gotovo pa jedno te isto) koji je otprilike u ovome: koji i kakav pogled na život će biti moja “nit vodilja”.

(Pazite – postoji suštinska distinkcija: pogled na život nije isto što i pogled na svijet!)

Koji i kakav god izabrali, kojeg god se domislili u rečenom kontekstu – držite ga se “ko-pijan-plota”. I ako ga se držite “ko-pijan-plota” – nikome – u njegovom zrenju – ne govoreći o njemu, ne otkrivajući pokrivku njegovog botaničkog vrta na svakom ćošetu pri svakom sudaru konverzacije, možete biti sigurni da će vrlo brzo ON početi interaktirati s vama.
Tek da vas podsjeti.
Na nešto.
Samo,
što?


Idios (4) – Similacija